Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Vegetarijanska dijeta - 2 dio

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

U drugome dijelu teme „Vegetarijanska dijeta“ riječ je o glavnini načina vegetarijanske prehrane: biljnim bjelančevinama.

    Biljne bjelančevine nisu jednako kvalitetne poput životinjskih bjelančevina. Jedan od najvažnijih nedostataka je odsutnost najmanje jedne važne aminokiseline, a u ponekim bjelančevinama nedostaje i više važnih aminokiselina.


    Zbog pomanjkanja vrijednosti, biljne bjelančevine ne mogu, poput onih životinjskih bjelančevina, osigurati dovoljno dobar rast i razvitak organizma.
    Tek se mješavinom različitih biljaka, odnosno mješavinom njihovih bjelančevina, mogu postići jednaki učinci kao i sa životinjskim proteinima. Kako bi se biljne bjelančevine mogle miješati te se njima osigurati dovoljno dobar rast i razvitak organizma, potrebno je imati mnogo saznanja.

Hranjive tvari koje nedostaju u vegetarijanskoj prehrani

Ostali hranjivi sastojci koji nedostaju u vegetarijanskoj prehrani su vitamini i neki minerali. Što se tiče vitamina, izražen je manjak vitamina B12 i B2  te vitamina D, kojeg organizam može dobiti u dovoljnoj količini izlaganjem kože svjetlosti.
Vegetarijanska je prehrana, između ostaloga, oskudna i mineralima poput kalcija, željeza i cinka. Kalcija ima u, primjerice, tamnozelenom lisnatom povrću, nekim vrstama oraha i sjemenju te u sojinom mlijeku. Nedostatak željeza moguće je nadomjestiti uzimanjem većih količina namirnica koje obiluju vitaminom C.

Savjet:
Premda su neke osobe dugi niz godina na vegetarijanskoj dijeti, ostaju zdrave. Unatoč tomu, važno je s vremena na vrijeme kontrolirati razinu željeza i cinka te ostalih vitamina u organizmu.

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip