Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Vegetarijanska dijeta

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Članak o temi „Vegetarijanska dijeta“ sastoji se od dva, vrlo zanimljiva dijela, koji će upoznati mnoštvo s informacijama o vegetarijanskom načinu prehrane, a koja od davnina izaziva raznorazne polemike.

    Kada je riječ o vegetarijanskoj dijeti, razlikujemo ove vrste:

  •     potpuna vegetarijanska prehrana ili, tzv. vegan-dijeta,
  •     dijeta koja se sastoji od uzimanja voća, svježega ili sušenoga, oraha, badema, lješnjaka i ostaloga orašastoga voća, meda i maslinova ulja,
  •     laktovegetarijanska dijeta – koja se sastoji, ne samo od biljaka, nego se hrani dodaju, između ostaloga, i mlijeko i mliječni proizvodi,
  •     laktoovovegetarijanska dijeta – koja uključuje, osim biljaka i mlijeka, još i jaja,
  •     poluvegetarijanska dijeta ili djelomično vegetarijanstvo – gdje se osim biljaka uzimaju i neke namirnice životinjskoga podrijetla,  ali ipak ne sve namirnice životinjskoga podrijetla.

Često je pitanje mogu li se s isključivo vegetarijanskom dijetom osigurati svi potrebni hranjivi sastojci i sačuvati zdravlje. Odgovor na to pitanje relativno je potvrdan. Naime, osoba koja primjenjuje vegetarijansku dijetu mora poznavati koje sve važne hranjive tvari treba unositi svakoga dana kako bi ostala zdrava.

Vegan-prehranom nije moguće osigurati organizmu visoko kvalitetne bjelančevine, vitamin B12, vitamin B2, vitamin D, cink, kalcij i željezo. Neophodno je dodavati te hranjive sastojke dijeti ako se želi sačuvati zdravlje.S vegan-dijetom potreban je velik oprez.

Nešto prihvatljivije su laktovegetarijanska, laktoovovegetarijanska i poluvegetarijanska dijeta, premda se i prilikom izbora tih dijeta mora uzeti u obzir činjenica da postoji moguće pomanjkanje važnih hranjivih sastojaka.

Važno je imati na umu kako niti jedna biljna bjelančevina ne sadržava sve važne aminokiseline, kao niti sve masne važne kiseline, a i izvori cinka, kalcija i željeza te vitamina B2, B12 i vitamina D, vrlo su oskudni ili je njihovo pomanjkanje potpuno.

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip