Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Pritikinova dijeta

Written by 
Rate this item
(2 votes)

Pritikinova dijeta podrazumijeva potpuno nov, revolucionarni odnos između tri osnovne grupe hranljivih tvari: proteina, masti i ugljikohidrata.

Proteini čine 10-15 % ukupnog dnevnog unosa kalorija, masti najviše 10 %, a ugljikohidrati čak 80 % dnevno unesenih kalorija. Dozvoljene su sve vrste povrća, svježeg voća, žitarica, kao i proizvodi od brašna: kruh, tjestenina bez dodataka ulja, šećera, masti, jaja, sve mahunarke, krumpir, bjelance, obrano mlijeko, jogurt, nemasni sir, meso peradi i riba.

 

Dozvoljene i nedozvoljene namirnice
Masnoće
Sve vrste masnoća su zabranjene. To je jedno od najvažnijih pravila Pritikinove dijete. Obrok se može pripremiti od kuhanih ili sirovih namirnica. Odstranjivanje svih vrsta masti, ulja, maslaca, margarina omogućuje da baš ova dijeta zasad nema pravog konkurenta u snižavanju vrijednosti kolesterola i masti u krvi. Provjerite svoj kolesterol u krvi prije početka i, recimo, 3 ili 6 mjeseci poslije redovnog pridržavanja dijete. Bit ćete i sami iznenađeni efektom.
Ne zaboravite da nakon sniženja vrijednosti kolesterola ispod 4 mmol/l dolazi do postepenog topljenja ateroma u krvnim žilama i povlačenja arterioskleroze.

Meso
Preporuča se prije svega riblje meso i meso peradi. Mesu se prvo ukloni koža, a kod ostalih vrsta mesa odbace se svi masni dijelovi. Dozvoljeni su samo roštilj i kuhano meso.

Mahunarke
Grah, grašak, leća i soja su dozvoljeni zato što predstavljaju biljne izvore proteina i izvor biljnih vlakana, nesvarljivih materija višestruko korisnih za organizam. Mahunarke treba jesti najmanje jednom, još bolje tri puta tjedno. Zbog veće kalorijske vrijednosti, dozvoljena količina je 1/2 do 3/4 kg tjedno.

Jaja
Žumance je značajan izvor kolesterola, dok bjelance ne sadrži masnoće, a izvor je esencijalnih aminokiselina. Pritikinova dijeta preporučuje sedam bjelanaca tjedno.

Povrće
Sve vrste u neograničenim količinama (bar dva puta dnevno), pod uvjetom da se jede sirovo ili kuhano. Krumpir se može jesti svakodnevno. Dozvoljene su sve vrste sjemenki i zrnjevlja, s tim što treba voditi računa o količini zbog veće kalorijske vrijednosti.

Voće
Preporučuje se do pet puta dnevno. Dnevno je dozvoljena čaša soka, ali bez šećera.

Žitarice
Dozvoljeno je 5-6 kriški kruha i peciva; riža se može jesti svakodnevno, kao i mekinje, ječam, pahuljice od kukuruza, tjestenine ali bez dodatka šećera, masti, ulja i jaja. Prednost imaju raženi i crni kruh.

Mliječni proizvodi
Dozvoljeni su samo obrano mlijeko i jogurt (1/4 l dnevno) te posni sir (30-50 g dnevno)

Slatkiši
Sve vrste slatkiša, kao i šećer, med, marmelada, voćni sirupi, izričito su zabranjeni.

Dodaci jelima
Dozvoljene su sve vrste začina. Majoneza, kečap i umaci nisu dozvoljeni. Upotrebu soli, zbog uzrokovanja visokog krvnog tlaka, treba svesti na minimum. Kad god je moguće sol treba zamijeniti drugim začinom.

Pića
Dozvoljeni su mineralna voda i čaj. Alkoholna i pića koja sadrže kofein (kava, coca-cola) ne treba konzumirati.

Pravila dijete
Da bi se Pritikinova dijeta pravilno sprovodila treba imati na umu još nekoliko pravila. Naime, jedite više puta dnevno da ne biste osjetili glad jer u tom slučaju lako dolazi do gubitka motivacije i odustajanja od dijete. Pogrešno je izostaviti neki od dnevnih obroka. Naprotiv, svaki dan treba predvidjeti tri obroka, i dva međuobroka koji mogu sadržati kukuruzne pahuljice, salatu ili komad voća.

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip