Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Dukanova dijeta

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Koja je tajna mršavosti Francuskinja? Zavirite u svijet Dukanove dijete... Dukanova dijeta jedna je od najpopularnijih dijeta u Francuskoj i u svijetu u čiju su se djelotvornost uvjerile i slavni supermodel Giselle Bundchen i pjevačica i glumica Jennifer Lopez.

Tvorac Dukanove dijete jest Pierre Dukan, francuski liječnik i nutricionist i dijetetičar. Također, njegova se dijeta javlja još pod nazivima i Francuska dijeta i Pariška dijeta. Dukanova dijeta nalaže uzimanje hrane kada i koliko god pojedinac poželi, bez nagomilavanja suvišnih kilograma. Kako je to moguće?

 

Tajna Dukanove dijete leži u činjenici da je se dijeta temelji na uzimanju visokoproteinskih namirnica, a uzimanje ugljikohidrata jest ograničeno.

Važno je uzimanje proteina iz izvora koji su siromašni masnoćama poput ribe, zatim mliječnih proizvoda s malim udjelom masnoće,... Proteini, naime, smanjuju apetit i dovode do toga da tijelo iskorištava svoje zalihe masnoća za energiju te je posljedica takvoga mehanizma – mršavljenje.

 

Dukanova dijeta sastoji se od četiri faze: faza napada, faza izmjene, faza konsolidacije i faza stabilizacije:

1.    Fazom napada započinje ciklus gubitka kilograma. Prva faza traje od tri do najviše deset dana (ovisno o tome koliko kilograma želite izgubiti), a sastoji se u uzimanju visokoproteinskih namirnica poput piletine, puretine (bez kože), teletine, nemasne govedine i zečetine. Ostale su vrste mesa zabranjene (svinjetina, janjetina,...). Navedene vrste mesa koje su dopuštene moguće je jesti u neograničenim količinama, kada god poželimo. Meso je potrebno pripremati bez ulja i maslaca, masti. Uz to, Dukanova dijeta dopušta uzimanje goveđih ili, pak, telećih jetrica, ribe i sve vrste školjaka. Soju, također. Moguće je i korištenje raznoraznih začina.

2.    U fazi izmjene u prehranu se uvode ostale namirnice poput voća i povrća. Moguće je pojesti jednu voćku dnevno. Potrebno je izbjegavati voće poput ananasa, banana, grožđa i trešanja, suhog voća i orašastih plodova. Povrće koje je dopušteno jesti je zelena salata, krastavci, rajčica,... Točnije, svo povrće koje ne sadrži škrob.

3.    Faza konsolidacije sastoji se u održavanju postignutih rezultata. Dukanova dijeta i dalje se provodi na jelovniku sastavljenomu od proteina, voća (1 voćka dnevno) i povrća. Uz to, jednom tjedno dozvoljen je obrok sastavljen od ugljikohidrata.

4.    U fazi stabilizacije moguće je jesti sve, točnije veća je sloboda u samovoljnom izboru namirnica, no u velikoj se mjeri mora poštovati treća faza. Jednom tjedno mora se provoditi prva faza koja će činiti proteinski dan.

Prilikom pridržavanja Dukanove dijete važno je imati na umu kako faza stabilizacije traje tijekom cijeloga života, što znači da bi se dugotrajno takvoga režima prehrane (koju nalaže faza stabilizacije) trebali pridržavati, što nije izuzetno teško kada uzmemo u obzir kako jest potrebno samo jedan dan imati kao proteinski dan, a ostatak tjedna imamo priliku uživati u svim delicijama.
Premda Dukanova dijeta nosi odlične rezultate, važno je savjetovati se s liječnikom prije njezina provođenja ukoliko patite od zdravstvenih tegoba.

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip