Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Zašto trebamo jesti više povrća i voća?

Written by  Saturday, 16 February 2013 00:00
Rate this item
(2 votes)

Povrće i voće su jedne od najzdravijih namirnica na svijetu. Uzimanjem više povrća i voća raspoređenog u četiri do pet obroka svakodnevno, odnosno, najmanje 400 grama svakodnevno, možemo spriječiti ili odgoditi nastajanje određenih bolesti.

Povrće i voće bogato je vitaminima, mineralima i vlaknima te sadrži male količine natrija, masnoća i energetske vrijednosti. Upravo je prehrana povrćem i voćem ta koja obiluje fitonutrijentima, a to su tvari koje, osim što pojačavaju boju, štite povrće i voće dok rastu i sazrijevaju, sadržavaju i flavonoide. Flavonoidi u našemu tijelu djeluju poput antioksidansa, točnije, oni štite naš organizam od slobodnih radikala.

Što su slobodni radikali?
Slobodi radikali su štetni spojevi protiv kojih se organizam neprestance bori. Slobodni radikali nastaju svakodnevno u svakome čovjeku, prirodno, prateći životne procese. Na sreću, naš organizam posjeduje mehanizme pomoću kojih neutralizira slobodne radikale te spriječi njihovo štetno djelovanje. Antioksidansi u prehrambenim namirnicama uspješno se bore protiv slobodnih radikala. Koje prehrambene namirnice sadržavaju najviše antioksidansa? Pogađate – povrće i voće.
Neophodno je redovito opskrbljivati naš organizam antioksidansima; to je napose preduvjet zdravlja i duljega života. Antioksidansi se nalaze u različitim prehrambenim namirnicama poput jabuka, luka, kupusa, brokule, zelenoga čaja i ostaloga povrća i voća.

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip