Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Tablica kalorija

Written by  Sunday, 06 May 2012 17:42
Rate this item
(1 Vote)

Kalorije su jedinice mjere energije što preko hrane unosimo u organizam, a koju konzumiramo kako bismo živjeli i bavili se fizičkom aktivnošću.

Jedna kilokalorija (kcal, ali se prefiks kilo najčešće eliminira), predstavlja količinu kalorija potrebnu da se temperatura kilograma vode povisi sa 14,5 na 15,5 stupnjeva Celzija. U prehrambenim tablicama nalazimo i oznaku kilodžul (kl). To je službena jedinica za isto za što se koriste kalorije, koje su i dalje unatoč tome češće u uporabi.
Masti (ulje, maslac, maslo) sadrže 9 kalorija po gramu. Ugljikohidrati (što se nalaze osobito u tjestenini, kruhu, krumpiru i riži), sadrže 4 kalorije po gramu. Bjelančevine (meso, riba, jaja, sir) sadrže oko 4 kalorije. Voda, vitamini, minerali, kolesterol i vlakna ne sadrže nijednu kaloriju. Namirnice što sadrže mnogo vode i vlakana (pr. povrće) daju manje energije.

 

Tzv. prazne kalorije nalaze se u hrani što ne sadrži hranjive sastojke (ugljikohidrati, bjelančevine, masti), nego samo energiju. Tipičan primjer je alkohol što sadrži sedam kalorija po gramu, ali organizmu ne daje tvari neophodne za život. To je jedan od razloga što su iz dijeta za mršavljenje alkoholna pića najčešće eliminirana ili su strogo ograničena: sadrže kalorije što se bez posljedica mogu ukloniti iz svakidašnje prehrane.

 

Energija što je naš organizam potroši samo za vitalne funkcije predstavlja približno 60 posto ukupno potrebne energije tijekom dana. Riječje o srednjim vrijednostima što se odnose na odraslu osobu, umjereno aktivnu i s primjerenom težinom. U obzir treba uzeti i temperaturu okoliša u kojem se živi: kad su temperature više od 30 Celzijevih stupnjeva, potrebno nam je više energije zbog pojačanog znojenja. Ispod 15 Celzijevih stupnjeva usporava se bazaini metabolizam, pa mu je potrebno i više energije kako bi naš organizam uspijevao odoljeti hladnoći To je razlog što zimi svi jedemo više i zašto je teže držati dijetu.
Bolje je tijekom dana pojesti više laganih, nego manje obilnih i teških obroka, jer se kalorije ne gomilaju odjedamput i ne prisiljavamo želudac na pojačan rad. Tjestenina i riža kuhanjem apsorbiraju vodu, povećava im se volumen i težina, a time smanjuje kalorijska vrijednost (voda nema kalorija). Meso kuhanjem gubi vodu i donosi više energije nego sirovo.

 

Tablica kalorija:

Tablica kalorija
Voće i voćni proizvodi Povrće i proizvodi od povrća Kruh, pecivo, tijesta - namirnice i proizvodi
Mlijeko i mliječni proizvodi Jaja Masti i ulja
Meso i mesne prerađevine Riba Gotova i kuhana jela
Šećer, med i slatkiši Začini i industrijske juhe

Pića, napici i ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com

Related items

Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip