Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Savjeti za uravnoteženu prehranu

Written by  Sunday, 15 April 2012 20:52
Rate this item
(1 Vote)

Preduvjet za zdravlje, za očuvanje zdravlja i gubitak suvišnih kilograma je uravnotežena prehrana i tjelovježba. Uravnotežena je prehrana ona koja u svojemu dnevnomu sastavu sadrži namirnice iz svih šest osnovnih skupina namirnica (žitarice, voće, povrće, mlijeko i zamjene, meso i zamjene i masnoće). Redukcijska dijeta, pak, bez tjelovježbe, neće polučiti rezultata, točnije, ona nije dostatna za gubitak suvišnih kilograma. Preporučuju se aerobne i ritmičke aktivnosti prilikom kojih se pokreću sve velike mišićne skupine i koje se mogu provoditi nekakvo duže vrijeme, poput, primjerice, pješačenja, brzoga hodanja, laganoga trčanja i slično.

Raznovrsnost namirnica od iznimne je važnosti, baš kao i veličina porcija hrane. Porcije hrane trebale bi biti nešto manje od uobičajenih. Kada jedete krumpir, rižu, žgance ili slično, tada nemojte jesti kruh. Koristite jogurt s malim udjelom masnoće umjesto kiseloga vrhnja, jer se na taj način smanjuju zasićene masnoće. Umjesto jogurta s malim udjelom masnoće, moguće je koristiti sirutku ili, pak, svježi posni sir. Koristite zapršku? Umjesto zaprške koristite, za povezivanje variva, brašno razmućeno s malo vode. Smanjite udio šećera u pečenim proizvodima i desertima. Raznorazni začini za bolji okus poput cimeta, oraščića ili, pak, vanilije pojačat će okus slatkoće, a uz to su i mnogostruko zdraviji.

Naravno, s vremena na vrijeme, dopušteno je uzeti komadić čokolade (posebice tamne), mali kolačić i komadić torte, pa čak i pokoju slanu grickalicu kao i čašu omiljenoga slatkoga pića.

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip