Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Navike uzimanja jela

Written by  Tuesday, 24 April 2012 10:24
Rate this item
(1 Vote)

Cijeli proces potrebe i želje za uzimanjem jela i više je nego zanimljiv i pod utjecajem je mnogih, različitih uzročnika. Kada dobro upoznamo sve navike uzimanja jela, tek tada je moguće krenuti u ozbiljnu borbu gubitka suvišnih kilograma ili, pak, ukoliko je osoba izrazito mršava, dobitka pokojeg kilograma.

Uzimanje hrane i tekućine povezano je trima osjetima: apetitom, gladi i žeđi. Što je to zapravo apetit? Apetit je želja za uzimanjem određene hrane koja nam u tomu trenutku osobito odgovara. Apetit ima dvije faze: želučanu fazu i psihološku fazu. Želučana faza apetita sastoji se, primjerice, od izlučivanja solne kiseline i tonusa želučanih mišića. Naime, svi sastojci koji potpomažu izlučivanju solne kiseline otvarat će apetit. Psihološku fazu, također, uzrokuju raznorazni faktori. Katkad, sama želja ili pogled na nekakvo jelo otvorit će apetit.

 

Sitost je jedan od osjeta koji se mogu pojaviti prije nego što se dovrši apsorpcija svih hranjivih tvari u crijevima, a katkad nam se čini kako se sitost neće pojaviti jako dugo. Iz tih razloga, važno je polako jesti i „osluškivati mig“ iz želuca koji je i više nego važan za osjet sitosti.

Glad je, kao što je to već općepoznata činjenica, također povezana sa želucem. Kada smo gladni, često osjetimo „grčeve,“ a čim nešto prigrizemo, u trenutku kada se želudac napuni bilo kakvom hranom, ti „grčevi“ prestaju. Ono što je vrlo često zanemareno kod osjećaja gladi, osjećaj gladi može signalizirati i osjećaj žeđi, pa je prije negoli posegnemo za hranom, dobro popiti i čašu vode.

 

Žeđ je glad za tekućinom. Žeđamo zbog manjka tekućine prilikom čega dolazi do sušenja sluznica usne šupljine i ždrijela, zatim zbog dehidracije i slično. Žeđ je vrlo važan osjet jer služi za balans tjelesnih tekućina.

 

U čovjeka, ne postoji nikakav, takozvani, mehanizam koji bi kontrolirao osjećaj apetita, sitosti, gladi i žeđi te koji bi određivao održavanje stalne tjelesne težine, ili mijenjao naše potrebe za unosom jela. To je tako zbog dodatne potrebe za hranom zbog težega rada, rasta, dojenja, trudnoće ili bolesti.

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip