Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Mršavljenje nije nemoguća misija!

Written by  Friday, 04 April 2014 09:17
Rate this item
(1 Vote)

O vježbanju se priča kao o jednom od glavnih čimbenika uspješnog mršavljenja. Budući da se za odvijanje bilo kakvog rada troši energija, podrazumijeva se da je za vrijeme vježbanja potrošnja energije pojačana.

Dakle, možemo reći da se sustavnim vježbanjem može smršaviti, ali samo ako je cilj treninga mršavljenje, odnosno redukcija potkožnog masnog tkiva. Valja spomenuti da svako vježbanje nema jednak utjecaj na organizam, odnosno, o cilju treninga ovisi kakav će se tip treninga  provoditi.

 

Nadalje, da bi do mršavljenja uopće došlo, unos energije u tijelo treba biti manji od potrošnje. Samo u tom slučaju dolazi do redukcije potkožnog masnog tkiva. Energiju unosimo hranom,  a trošimo je bazalnim metabolizmom i aktivnošću tijela tijekom dana.

 

Bazalni metabolizam je minimalna količina energije koja je potrebna za odvijenje tjelesnih funkcija u mirovanju. Smatra se da prosječan ženski organizam na bazalni metabolizam troši oko 1200 kilo-kalorija, dok muškarcima treba oko 2000 kilo-kalorija dnevno za rad bazalnog metabolizma. Muškarci obično imaju manje tjelesne masti i više mišićne mase nego žene iste dobi i težine, i sagorijevaju više kalorija.

 

Onaj preostali dio energije koju smo unijeli u organizam, trošimo tokom obavljanja dnevnih aktivnosti. Što smo preko dana aktivniji, energetska potrošnja je veća! Budući da većina poslova podrazumijeva višesatno sjedenje, dolazi do pojave prekomjerne tjelesne težine jer nismo u mogućnost potrošiti svu unesenu energiju. Sav višak koji se ne uspije potrošiti  automatski se skladišti u obliku potkožnog masnog tkiva.

 

Osim što je pretilost estetski problem, koji samo rijetke ne smeta, važno je reći da je ona prvenstveno zdravstveni problem. Pretilost je preduvjet za nastanak raznih drugih bolesti, od kojih su kardiovaskularne sigurno prve na ljestvici opasnosti, jer upravo od njih umire svaka druga osoba na svijetu!

 

Dakle, redovitim vježbanjem i treningom kojem je cilj redukcija potkožnog masnog tkiva definitivno se može smršaviti, ali, kao što je već objašnjeno, treba kontrolirati i na unos energije u tijelo.


Kvalitetna prehrana je ključ uspjeha!

Prehrana je ono što nikako ne treba zanemariti. Želimo li da se rezultati vježbanja brzo pokažu, prehranom trebamo poduprijeti trening.  Ne pričamo ni o kakvim dijetama već o normalnoj i  uravnoteženoj prehrani sa kontroliranim unosom energije.

 

Svakako valja konzumirati prirodne proizvode i inzistirati na voću i povrću koje je puno vlakana. Jednostavni ugljikohidrati iz peciva, bijelog kruha i raznih slatkiša pravi su neprijatelj skladne figure. Brz su izvor energije koji nas na kratko zasiti, ali smo ubrzo opet gladni pa tako pojedemo više no što je potrebno. Ova pojava dobro je prikazana na slici ispod.

glikemijski indeks

Često je pogrešno shvaćanje da nakon treninga (vježbanja) smijemo pojesti sve što želimo. Ne zaboravimo da se niti treningom ne troše neograničene količine energije!


Koje vježbe potiču mršavljenje?

 

Da bismo sagorjeli potkožne masti, trebamo vježbati u aerobnoj zoni. To znači da vježbanje treba biti dugotrajno, bez pauzi, a intenzitet ne smije biti visok. Idealno je lagano trčanje, planinarenje, šetnje, rolanje, vožnja bicikla. Naravno, ne treba zaboraviti niti grupne aerobne programe. Takvim vježbanjem gube se kilogrami, a tijelo dobiva novi izgled.

 

Same vježbe oblikovanja (sklekovi, čučnjevi...) nisu dovoljne. One učvršćuju muskulaturu, ali ne potiču potrošnju nakupljene potkožne masti. Naravno, kada bismo imali vremena i volje, bilo bi dobro kombinirati aerobne aktivnost sa vježbama oblikovanja. Tada možemo očekivati skladno oblikovanu figuru.


Da zaključimo...

Redovitim vježbanjem koje se odvija u aerobnim uvjetima, a potkožno masno tkivo koristi se kao glavni izvor energije, definitivno možemo smršaviti. Da bi se rezultati brzo pokazali, posebnu pažnju treba posvetiti  uravnoteženoj prehrani i pripaziti na energetski unos.


Autorice:
Lejla Dizdarević
profesorica kineziologije
Mateja Martinić
profesorica kineziologije

Više informacija o programu vježbanja nalazi se na www.pilates-isis.hr

ISIS


Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip