Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Kalorije

Written by  Monday, 05 March 2012 18:39
Rate this item
(1 Vote)

Kalorije su jedinice mjere energije što preko hrane unosimo u organizam, a koju konzumiramo kako bismo živjeli i bavili se fizičkom aktivnošću.

Jedna kilokalorija odnosno 1 kcal predstavlja količinu kalorija potrebnu da se temperatura kilograma vode povisi sa 14,5 °C na 15,5°C. U prehrambenim tablicama često ćemo pronaći i oznaku kilodžul odnosno kJ. To je službena jedinica za isto za što se koriste i kalorije, ali se kalorije češće upotrebljavaju.

Masti; ulje, maslac, maslo sadrže 9 kalorija po gramu. Ugljikohidrati što se osobito nalaze u tjestenini, kruhu, krumpiru i riži, sadrže 4 kalorije po gramu.

Bjelančevine; meso, riba, jaja, sir sadrže oko 4 kalorije. Voda, vitamini, minerali, kolesterol i vlakna ne sadrže nijednu kaloriju.

 

 

Namirnice što sadrže dosta vode i vlakana na primjer povrće, daju manje energije.
Takozvane prazne kalorije nalaze se u hrani što ne sadrži hranjive sastojke nego samo energiju, na primjer: ugljikohidrati, bjelančevine, masti. Tipičan primjer je alkohol što sadrži sedam kalorija po gramu, ali organizmu ne daje tvari neophodne za život. To je jedan od razloga što su iz dijeta za mršavljenje alkoholna pića najčešće eliminirana ili su strogo ograničena: sadrže kalorije što se bez posljedica mogu ukloniti iz svakidašnje prehrane.

Energija što je naš organizam potroši samo za vitalne funkcije predstavlja približno 60% ukupne energije potrebne tijekom dana. Riječ je o srednjim vrijednostima što se odnose na odraslu osobu, umjereno aktivnu i sa normalnom težinom.

 

 

Treba uzeti u obzir i temperaturu okoliša u kojem se živi: kad su temperature više od 30°C, potrebno nam je više energije zbog pojačanog znojenja. Ispod 15°C usporava se bazalni metabolizam, pa je potrebno i više energije kako bi naš organizam uspijevao odoljeti hladnoći. Ovo je razlog zbog kojega zimi svi jedemo više te je i znatno teže držati dijetu.

Preporučljivije je i bolje tijekom dana pojesti više laganih, nego manje obilnih i teških obroka, jer se kalorije ne gomilaju odjedanput i ne prisiljavamo želudac na pojačan rad. Tjestenina i riža kuhanjem apsorbiraju vodu, povećava im se volumen i težina, a time smanjuje kalorijska vrijednost jer znamo da voda nema kalorija. Meso kuhanjem gubi vodu i donosi više energije nego kada je sirovo.

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip