Print this page

Kako ostati u dobroj formi

Written by  Monday, 05 March 2012 14:38
Rate this item
(1 Vote)

Dnevni bioritam ljudskog organizma obuhvaća tri faze: od podne do 14 sata idealno je vrijeme za jelo, od 20 sati do ranog jutra traje proces apsorpcije hranljivih tvari, a od 4 ujutro do podne eliminacija štetnih tvari iz organizma.

Ako našu ishranu prilagodimo ovom prirodnom ritmu, svome tijelu činimo veliku uslugu. U periodu eliminacije dobro je jesti voće jer je ono bogato vodom pa pomaže pri čišćenju organizma. Uz to, lako je probavljivo pa nam ostavlja više energije za jutarnje i dnevne aktivnosti, a crijevne resice, neopterećene varenjem, upijaju sve vitamine i minerale iz voća.  Od voća do prvog konkretnog obroka treba proći od 30 (za laganije voće poput jabuka), do 45 minuta - za slađe voće poput banana i krušaka.

 

 • Za ručak i večeru možemo jesti i ono što volimo - ali ne bi trebalo kombinirati ugljikohidrate i bjelančevine. Naime, za razgradnju bjelančevina u želucu potrebna je kiselina, a za razgradnju ugljikohidrata - baza. Ako ih jedemo istovremeno npr. meso i krumpir, trošimo više energije na probavu koja tada traje i do osam sati. Loše provarena hrana potom ulazi u crijeva, gdje trune, zbog čega se stvara neprijatan zadah. Stari Kinezi su, na primjer, po mirisu daha provjeravali da li je čovjek zdrav.
 • Dobro je ručak ili večeru započeti juhom jer ona daje osjećaj sitosti. Ako je juha mesna ili riblja, trebalo bi je jesti bez tjestenine.
 • Uz meso (preporučljivi su perad i riba), ali i uz tjesteninu, rižu i krumpir - najbolje je jesti povrće, jer se pravilno kombinirana hrana u želucu zadržava do četiri sata - upola kraće nego nepravilna kombinacija hrane.
 • Kruh se jede sa vrlo malo maslaca: najbolje biljnog. Margarin, ranije smatran zdravom zamjenom za maslac, odnedavno se našao na crnoj listi nepoželjnih namirnica.
 • Kombinacija dva različita ugljikohidrata, kruha i marmelade ili kruha i meda, te graška i riže ili tjestenine i graška, dopuštena je samo onima koji nemaju višak kilograma.
 • Večera neka bude do 19 sati, jer tada počinje proces apsorpcije koji ne valja ometati.
 • Želite li tokom popodneva ili večeri pojesti voće, neka od obroka prođu barem tri sata, a ako ste jeli meso, čak i četiri sata. Nakon nepravilne kombinacije treba proći barem osam sati.
 • Napade gladi nakon 20 h problem riješite rižom skuhanom na vodi, kuhanim krumpirom ili voćem.
 • Tijekom obroka nije preporučljivo piti vodu jer njome razrjeđujemo želudačnu kiselinu, što ometa proces varenja. Čašu vode možete popiti nakon obroka i to pripazite da voda nije pre hladna.
 • Jednom tjedno dobro je pročistiti organizam hranom koja sadrži visok udio vode. S obzirom na to da sedamdeset posto tijela sačinjava voda, takva hrana je izuzetno korisna. Dakle, izaberemo jednu vrstu voća i jedemo ga u neograničenim količinama. Možemo piti i sokove od te vrste voća, ali nezaslađene.
 • Izbjegavajte vrstu posta gdje se samo pije voda jer ona ne sadrži vitamine, kao što je to slučaj sa voćnim sokovima. Uzimanjem pretjeranih količina vode tijelo gubi elektrolite, što rezultira suhom kožom, umorom, padom energije, vrtoglavicama.
 • Nipošto nemojte pokušavati smršaviti uz pomoć diuretika ili laksativa. Sredstva za ubrzavanje metabolizma remete srčani ritam, a sredstva protiv gladi sadrže amfetamine, što vas lako može dovesti do depresije.
 • Morate se baviti sportom: a bitno je da vas to ujedno i raduje.
 • Seks vas može osloboditi viška kilograma i kalorija kao i svaka druga fizička aktivnost.
 • Ukoliko "zgriješite", nema razloga za očaj - već sutra ćete jesti samo voće i povrće.
 • Ne opterećujte druge svojim stilom života. Ako vas ponude pršutom i sirom, nemojte svima objašnjavati zbog čega se to ne smije jesti sa kruhom. Šutite i jedite: već sljedeći dan vratit ćete se disciplini i ispraviti ćete grešku.
 • S vremena na vrijeme se izvažite kako biste kilograme ipak držali pod kontrolom.
Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com

Latest from Moja Dijeta

Related items

Joomla SEF URLs by Artio