Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Pripremite se za vježbanje!

Written by  Monday, 14 April 2014 09:30
Rate this item
(4 votes)

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. Isti princip vrijedi i kod vježbanja.

Dobrim zagrijavanjem cijelog tijela, razgibavanjem zglobova i istezanjem mišićnih skupina pripremamo organizam i lokomotorni sustav za povećane napore koji slijede u treningu. Tokom vježbanja opterećenje raste postepeno pa u ovom uvodnom dijelu trebamo biti oprezni i ne smijemo pretjerivati. Pripremimo tijelo, a tek onda krenimo s vježbama koje iziskuju maksimalni angažman.

 

Zagrijte tijelo

Prvi korak dobre pripreme tijela za trening je stavljanje cijelog tijela u pokret. Treba birati aktivnosti koje će u rad staviti sve velike mišićne skupine na tijelu te potaknuti krvožilni sustav na pojačani rad. Tako će se kompletno tijelo brzo zagrijati, a cirkulacija će biti pojačana.

 

Već i brzim hodanjem kroz petnaestak minuta pokrenuti ćemo sve mišićne grupe i aktivirati ćemo krvožilni i dišni sustav. Također, lagano trčanje ili pak penjanje po stepenicama mogu biti efikasni sadržaji za zagrijavanje. Preskakivanje vijače za one koji su već u treningu ili vježbe na kardio spravama u zatvorenom. Deset do petnaest minuta sasvim je dovoljno.

 

U ovom dijelu pripremamo tijelo za napore koji slijede tokom vježbanja pa imajte na umu da postepeno treba pojačavati opterećenje, a ne odmah započeti vježbanje sa šprintevima, skokovima ili dizanjem utega u teretani. Ozljede su neizbježne kada je lokomotorni sustav hladan!

 

 

Razgibajte zglobove

Nakon što smo se zagrijali, trebali bismo razgibati sve zglobove na tijelu. Da bismo to napravili potrebno nam je tek nekoliko minuta, a smanjuje se vjerojatnost ozljeda tokom vježbanja. Dovoljan je jedan krivi pokret da nastupi ozljeda! Sjetite se samo koliko puta ste krivo stali na ulici i koliko vam je trebalo da se riješite otekline i bolova u skočnom zglobu. Prokrvljena vezivna tkiva i razgibani zglobovi otporniji su na ozljede!

 

Istegnite muskulaturu

Na kraju istegnite sve velike mišićne skupine na tijelu i one male koje će biti uključene u vježbanje. Istezanjem nećete obuhvatiti samo mišićno, već i tetivno tkivo pa tako lokomotorni sustav postaje potpuno spreman za ozbiljno vježbanje. Ne zaboravimo da je mišićno tkivo podložno istegnućima.

 

Neugodnija povreda je djelomično ili potpuno puknuće mišića. Tetive, iako su iznimno čvrste, bez ozbiljnog zagrijavanja i istezanja također postaju podložne ozljedama. Kao što vidite, bez dobre pripreme  lako može doći i do vrlo ozbiljnih i bolnih stanja koja iziskuju dugačak oporavak.

 

Nakon svih ovih radnji spremni ste i za ozbiljno vježbanje! Neki bi rekli da im se nakon tolikog uvoda više neda trenirati. Ništa zato! Ukoliko napravite i samo ovo i ne nastavite s treningom, napravili ste puno za svoje tijelo. Pokrenuli ste cirkulaciju, aktivirali sve mišićne grupe u  tijelu i istegnuli se. Nakon cijelog dana na poslu, može li bolje?

 

Vježbe istezanja


Vježba 1
Početni položaj: sjednite na bok, oslonite se na podlakticu, a drugom rukom uhvatite palac gornje noge
Opis vježbe: ispružite radnu nogu. Držimo rukom palac tokom izvođenja vježbe
Broj serija: 3 sa svakom nogom
Trajanje serije: 15 sekundi
Pauza između serija: 10 sekundi
Funkcija vježbe: istezanje stražnje lože

vježbe istezanja

 

Vježba 2
Početni položaj: sjednite na bok, oslonite se na podlakticu, a gornju nogu stavite preko donje i oslonite je na stopalo, dok bližom rukom obuhvaćate potkoljenicu
Opis vježbe: rukom potiskujte radnu nogu prema trupu
Broj serija: 3 sa svakom nogom
Trajanje serije: 15 sekundi
Pauza između serija: 10 sekundi
Funkcija vježbe: istezanje glutealne muskulature

vježbe istezanja

 

Vježba 3
Početni položaj: legnite na leđa, jednu nogu privucite glavi. Oba dlana postavite na zatiljak, a rukom na strani radne noge obuhvatite potkoljenicu
Opis vježbe: zadržite opisani položaj
Broj serija: 3 sa svakom nogom
Trajanje serije: 15 sekundi
Pauza između serija: 10 sekundi
Funkcija vježbe: istezanje stražnje lože i glutealne muskulature

vježbe istezanja

Više informacija o programu vježbanja nalazi se na www.pilates-isis.hr

ISIS

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip