Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Written by  Friday, 09 May 2014 10:27
Rate this item
(1 Vote)

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u posljednje vrijeme i mlađa populacija vodi borbu s ovim neugodnim problemima.

Smanjena količina kretanja, hipokinezija, smatra se glavnim uzrokom većine modernih nezaraznih bolesti. Tako i razni bolovi u dijelovima lokomotornog aparata zasigurno polazište nalaze u hipokineziji. Ljudsko tijelo predviđeno je za kretanje, a ne za cjelodnevno sjedenje. U uvjetima smanjene fizičke aktivnosti cijeli lokomotorni sustav vrlo brzo slabi, a njegovo slabljenje manifestira se kroz pojavu bolova u raznim dijelovima tijela. Bolovi u leđima zahvaćaju najveći postotak tjelesno neaktivnog stanovništva, a bolovi u zglobovima također visoko kotiraju na ljestvici iritantnih bolova.

 

Trebamo znati da ljudski lokomotorni sustav nije skup nezavisnih dijelova, već je povezan i međusobno ovisan sustav koji u cijelosti ovisi o svakom svojem dijelu. Kada i samo jedan dio ne radi svoj posao, dolazi do zastoja u sistemu. Drugim riječima, svaki mišić i zglobni sustav mora obavljati svoju osnovnu funkciju, kako bi tijelo kao cjelina moglo učinkovito funkcionirati. Uz ova saznanja lakše nam je shvatiti da vrlo često problem nije na samom mjestu gdje  se pojavljuje bol, nego je najčešće bolno mjesto samo posljedica nekog drugog disbalansa.

 

Stabilnost i mobilnost treba održavati!
Pojmovima mobilnost i stabilnost dosta bismo toga mogli objasniti.

 

Mobilnost se odnosi na sposobnost postizanja odgovarajućeg opsega pokreta u određenom zglobu, a stabilnost se može opisati kao sposobnost kontrole jakosti i snage ili sposobnost odupiranja neželjenim pokretima ili silama. Mobilni trebaju biti gležanj, kuk, torakalni (srednji) dio trupa, rame i vrat, a stabilni trebaju biti stopalo, koljeno, lumbalni dio trupa i lopatica.
Pojednostavljeno, disbalansi u stabilnosti i mobilnosti određenih dijelova lokomotornog sustava pokazuju se kroz pojavu bolova. Zbog premalo kretanja muskulatura slabi, a kao takva ne može stabilizrati zglobove te se sva težina tijela prebacuje na iste. U tom slučaju, bolovi  u zglobovima ne mogu se izbjeći, iako ne postoji vidljiva fizička povreda samog zgloba.

 

Bolovi smanjuju kvalitetu života!
Važno je napomenuti da bolovi koji se javljaju kronično, ili u gorem slučaju, traju stalno, bitno narušavaju kvalitetu života pojedinca. Ponekad i do te mjere da osoba postaje radno nesposobna ili pada u depresivno stanje. Sve navedeno sasvim je razumljivo. Nije lako normalno funkcionirati u dnevnom ritmu s bolovima koji nam onemogućavaju da ispoljavamo svoje sposobnosti do maksimuma.


Za zaključimo...
Ukoliko ne postoji fizičko oštećenje, bolovi u zglobovima ili određenim regijama tijela često se javljaju kao posljedica slabije stabilnosti i mobilnosti određenih dijelova sustava za kretanje. Redovitim i sustavnim vježbanjem pozitivno djelujemo na funkcioniranje cijelog lokomotorng sustava. Tako možemo dugoročno utjecati na smanjenje raznih bolnih stanja, ali ih i pokušati prevenirati ukoliko s vježbanjem krenemo na vrijeme.


TRX Pilates vježbe za cijelo tijelo


Vježba 1

Početni položaj: pruženim rukama, postavljenim u širini ramena, oslonite se na pritku. Stopala zakačite u ručke TRX-a i stavite jedno preko drugog. Tijelo je u jednoj liniji.

Opis vježbe: spustite se u sklek. Pokušajte laktove zadržati uz tijelo, a tijelo u liniji!
Broj serija: 4
Broj ponavljanja: 10
Pauza između serija: 15-30 sekundi

TRX Pilates


Vježba 2

Početni položaj: pruženim rukama, postavljenim u širini ramena, oslonite se na pritku. Podignite se na prednji dio stopala stojne noge, a drugu nogu zakačite u ručku TRX-a

Opis vježbe: prebacujući težinu tijela na ruke, podignite kukove koliko najviše možete. Koljeno slobodne noge privucite grudima
Broj serija: 2 svakom nogom
Broj ponavljanja: 10
Pauza između serija: 15-30 sekundi

TRX Pilates 3

 

Vježba 3

Početni položaj: pruženim rukama, postavljenim u širini ramena, oslonite se na pritku. Jednu nogu zakačite u ručkuTRX-a, a na drugoj ostanite stajati na punom otvorenom stopalu.

Opis vježbe: prebacite težinu tijela na ruke i na nogu koja je u TRX-u, a zanožite drugom pruženom. Ne smijete propasti u kukovima i ramenima!
Broj serija: 2 svakom nogom
Broj ponavljanja: 10
Pauza između serija: 15-30 sekundi

TRX Pilates

Više informacija o programu vježbanja nalazi se na www.pilates-isis.hr

ISIS

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip