Hipertenzija – pokušaj prevencije

Što je hipertenzija?Hipertenzija se u narodu uglavnom spominje kao visoki krvni tlak. Radi se

Kretanjem servisiramo lokomotorni sustav!

Nekada su bolovi u vratu, leđima i zglobovima bili problem isključivo starijih osoba, dok u p

Pripremite se za vježbanje!

Već smo kroz razne primjere u životu naučili da biranjem prečica nećemo daleko dogurati. I

Kompleksne vježbe

Written by  Tuesday, 18 March 2014 12:45
Rate this item
(1 Vote)

Što su kompleksne vježbe? Kompleksne vježbe u rad  istovremeno uključuju veći broj  mišićnih skupina, odnosno, pokret se izvodi u više zglobova.

Takve vježbe koordinacijski su zahtjevne pa rekreativcima u pravilu treba nešto više vremena da ih uspješno izvedu. Ipak, pod budnim oko trenera koji daje upute i ukazuje na pogreške, sve je lakše!

 

Zašto su nam zanimljive? Upravo činjenica da više mišićnih skupina radi istovremeno, čini ih korisnima. I kod svakodnevnih kretnji pokreti se izvode tako da mišićne skupine rade kao jedan sistem da bismo hodali, ustajali sa stolice, sjedali u auto i radili sve one zadatke koji zahtijevaju angažman našeg sustava za kretanje. Tavim vježbama, u biti, naš sustav za kretanje radi u uobičajenim uvjetima. Nije čest slučaj u svakodnevnim radnjama da je jedna mišićna skupina aktivna, a ostale da nisu uključene u pokret. Ljudsko tijelo je jedna cjelina, a izvodeći kompleksne pokrete tako i funkcionira pa postaje otpornije na ozljeđivanje.
Naravno, i izolirajuće vježbe, kojima se dominantno aktivira jedna mišićna skupina, imaju svoje mjesto u treningu. Neizostave su u rehabilitaciji nakon ozljeda lokomotornog aparata, ali i u treningu povećanja mišićne mase.

 

Energetska potrošnja i utrošeno vrijeme
Kada je u rad uključen veći broj mišićnih skupina, velika je energetska potrošnja. Ne trebamo mnogo vremena da odradimo trening te da sve regije tijela budu obuhvaćene vježbama.
Sada kada je nedostatak vremena jedan od glavnih razloga zašto ljudi ne vježbaju, ove vježbe su nam potrebnije nego ikada. Rijetki su oni koji imaju vremena satima prelaziti sa sprave na spravu u teretani ne bi li aktivirali svako mišićno vlakno svoga tijela. Uz kompleksne vježbe i dvadesetak minuta je dovoljno da sve mišićne skupine uključimo u rad te da ispucamo višak energije. A da su kompleksne vježbe zaista djelotvorne te da nemilice troše našu energiju, vidjeti ćete tako što ćete osjetiti drhtavicu u tijelu. Pogotovo ako ste u slaboj tjelesnoj formi. Ne, nije drhtavica od hladnoće, već nedostatk snage za izvođenje zahtjevnih vježbica.

 

Može i s vanjskim opterećenjem
Kao što smo već konstatirali, kompleksne vježbe troše veliku količinu energije. To znači da i kada svladavamo samo težinu vlastitog tijela, nije lako! Oni  u dobroj formi, cijelu priču mogu začiniti vanjskim opterećenjm. Slobodni utezi, šipke, girje, medicinke...

Samo izaberite! Tada možemo govoriti o ozbiljnom vježbanju nakon kojeg je organizmu potrebno više vremena za oporavak. S rekreativcima ne treba forsirati trening već sljedećeg dana jer kod umornih mišića nije teško izazvati ozljedu. Kada se u potpunosti oporavite, nakon dan, dva, tri,  spremni ste za novi trening.


Uvijek nešto novo
Kombiniranjem različitih pokreta i uključivanjem više mišićnih skupina u vježbu, vježbanje ne može biti dosadno. Trener može stalno uvoditi neke nove ideje u vježbanje i zadržavati motivaciju vježbača. Sve ovisi samo o trenerovoj kreativnosti. Vježbe u kojima je dominantno aktivna jedna mišićna skupina mogu brzo dosaditi, a ovako se otvara gotovo bezbroj novih i zanimljivih kombinacija. Svima nama monotonija u treningu brzo dosadi pa ispada da je kompleksnije zanimljivije.


Vježbe za oblikovanje cijelog tijela


Vježba 1


Početni položaj: oslonite se na dlanove te na jedno stopalo sa petom odignutom od poda. Obje su noge pogrčene, a radna noga odignuta je od poda
Kompleksne vježbe

Opis vježbe: opružanjem oslonačne noge podignite kukove visoko te zanožite pruženom radnom nogom

Kompleksne vježbe

Broj serija: 3 svakom nogom
Broj ponavljanja u seriji: 12
Pauza između serija: 15 sekundi

 

Vježba 2


Početni položaj: kleknite i bočno se oslonite na dlan jedne ruke dok je druga ruka oslonjena na kuk

Kompleksne vježbe

Opis vježbe: ispucajte kick nogom na strani suprotnoj od oslonca

Kompleksne vježbe

Broj serija: 3 svakom nogom
Broj ponavljanja u seriji: 12
Pauza između serija: 15 sekundi

 

Vježba 3


Početni položaj: čučnite, podignite se prednji dio stopala i spojite pete. Predručite s obje ruke

Kompleksne vježbe

Opis vježbe: spustite se do pozicije u kojoj ste oslonjeni na oba dlana te na jedno koljeno i zanožite pruženom radnom nogom. Stopalo radne noge zarotirajte prema unutra

Kompleksne vježbe

Broj serija: 3 svakom nogom
Broj ponavljanja u seriji: 12
Pauza između serija: 15 sekundi

 

Više informacija o programu vježbanja nalazi se na www.pilates-isis.hr

ISIS

Moja Dijeta

Portal Moja dijeta je osmišljen da bude izvor korisnih informacija za sve koji žele zdravo i efikasno smršaviti te sadrži najpoznatije svjetske dijete i programe za mršavljenje. Razni dijetalni programi i dijetalni recepti pomoći će svakome kod odabira najbolje dijete. Programi vježbi; fitness programi te savjeti pri tjelovježbi svidjet će se početnicima te im olakšati sam start.

Website: www.moja-dijeta.com
Joomla SEF URLs by Artio

K2 Content

Kalkulator kalorija

Dob

Spol

Visina

Tezina

AktivnostKorisni linkovi

joomla4

                     Portal za žene Moda Ljepota Zdravlje
                     Recepti Svijeta Najbolji recepti svijeta
                     Najbolje.info najzanimljivije top 10 liste
                     Internetsvijet.com SEO Internet oglasi
                     Moje dijete Portal o djeci za roditelje

Kalkulator idealne težine

Spol

Visina

Tip